Historia

W 1937 roku Kazimierz Argasiński założył firmę pod nazwą „Wyrób i Sprzedaż Lodów - Lwowianka”, nawiązując do wcześniejszego miejsca zamieszkania i pracy. Pierwsze kroki w tym rzemiośle pobierał u znakomitych cukierników w Stanisławowie w latach 1926-1929, następnie do 1934 r. we Lwowie w Hotelu George.

W 1979 r. po zdaniu egzaminu przed Karkowską Izbą Rzemieślniczą wspólnikiem została Bernadeta Argasińska, córka Pana Kazimierza . Ambitny plan utrwalenia dobrej renomy rodzinnej firmy -śmiemy twierdzić – udał się.

Znany poeta Jerzy Kern, miłośnik Nowego Sącza , chwaląc zalety miasta w wierszu „Od Homera „ nie omieszkał wymienić sądeckich lodów pisząc : „ I te lody ,co smakują tak, jak w żadnym mieście”. Do tej opinii przyczyniły się zapewne lody z „Lwowianki”. W trudnych dla „prywaciarzy „ czasach PRL-u lody zdobyły uznanie licznych klientów. Chcieliśmy po 1989 nadal cieszyć się dobrą opinią. Dlatego mimo sprzyjających warunków , nie podjęliśmy produkcji na skalę przemysłową, ale pozostaliśmy przy wytwarzaniu lodów zgodnie z rodzinną recepturą i zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji.

Firma prowadzona jest już przez trzecie pokolenie rodziny i dla zachowania familijnej ciągłości nosi nazwę: Wytwórnia Lodów Argasińscy. Ponieważ w szybkim tempie powiększała się ilość odwiedzających nas gości, zdecydowaliśmy się rozbudować firmę i zadbać o jej atrakcyjny wygląd, gdyż utrwaliła się tradycja odwiedzania jej przez całe rodziny.

Spełniło się marzenie założyciela firmy,” by smakosze lodów przychodzili nie po lody, ale na lody”. W 2007 roku został zastrzeżony w Urzędzie Patentowym znak towarowy oraz otwarty został sklep firmowy w Krakowie przy ul. św. Jana 5, wzbogacając renomowane spektrum krakowskich cukierni. W 2011 roku poszerzyliśmy swą działalność otwierając sklep firmowy w Nowym Sączu przy ul. Lwowskiej 84. W dniu 24 listopada 2011 roku nasze lody zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co daje nam prawo do używania poniższego znaku.

9 września 2012 roku lody „Lwowianka „ zdobyła I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.W 2013 roku lody zostały uhonorowane na Międzynarodowych Targach Żywności ,,Polagra-Food” nagrodą Perła 2013 za najlepszy produkt regionalny. 28 kwietnia 2017r podczas certyfikacji w programie „Doceń polskie” lody wielosmakowe otrzymały licencję na korzystanie ze znaku Top Produkt „Doceń polskie”, patronat honorowy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Swojemu zawodowi oddajemy się z pasją. Marzymy, by firma, która jest prowadzona wraz z synem Dominikiem w trzecim pokoleniu , służyła nie tylko rodzinie, ale i społeczności, a przede wszystkim stała się piękną wizytówką miasta Nowego Sącza.

 

-->